Blekinge

Kapplöpning om vaccin

Det är inte säkert att vaccinet mot den nya influensan/svininfluensan hinner bli klart innan smittspridningen startar på allvar i Sverige.

Än så länge har Sverige ingen smittspridning i landet utan de som blivit sjuka har antingen smittats utomlands eller av någon som varit utomlands.

Men Jan Albert, professor i smittskydd på Smittskyddsinstitutet säger att bilden kan ändras fort när skolorna startar och semestrarna tar slut.

– Influensa sprids effektivt vid nära kontakt mellan sjuka och friska och när skolorna startar så kommer man säkert se en viss smittspridning men hur fort det kommer att gå är svårt att säga.

Det är inte bara svårt att ge exakta prognoser på hur snabbt smittspridningen kommer att gå. Jan Albert säger att det även är svårt att säga hur många som kan komma att smittas av den nya influensan innan vaccinet kommer till Sverige i slutet av september.

Sänga skolor
– Det kommer säkert vara en del som fått influensa innan dess men inte alla så det kommer ändå vara värt att vaccinera.

I England har smittspridningen gått betydligt fortare än i Sverige och omkring 55 000 englesmän rapporteras vara smittade av den nya influensan.

En smittväg i England har varit skolorna och om läget skulle bli det samma i Sverige när skolorna startar utesluter inte Jan Albert att skolor kan komma att stängas.

– Om det är så att man får mycket spridning på en enstaka skola kan det vara så att man väljer att hålla den stängd för att det är många sjuka bland både lärare och barn.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".