Främlingsfientliga får hjälp att hitta lägenhet

Kommunala bostadsbolag i Blekinge är villiga att hjälpa främlingsfientliga personer att hitta lägenhet i mer eller mindre invandrarfria områden. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Blekinge gjort.
Med påhittad identitet har vi ringt till samtliga kommunala bostadsbolag i länet för att granska om främlingsfientliga personer får bolagens hjälp att hitta mer eller mindre invandrarfritt boende. Ronnebyhus förmedlare var den enda som var avvisande. Kryssade för invandrarfria områden Utgångspunkten hos mannen som sökte lägenhet var att det skulle vara ett område där det inte finns en massa invandrare, som han uttryckte det. Karlshamnsbostäder skickade en broschyr där de kryssat för de bostadsområden som ska undvikas om man vill slippa invandrare. Förstår främlingsfientliga önskemål Även hos Olofströmshus möttes vi av förståelse för önskemålen om att slippa invandrare. Karlskronahems förmedlare räknade upp vilka områden vi skulle söka om man vill slippa bo där invandrare bor. Skillnad på invandrare och invandrare Sölvesborgshem tar hänsyn till invandrarnas bakgrund innan de ger klartecken till en lägenhet. Högutbildade invandrare har lättare att få lägenhet i de finare områdena, berättade en av bostadsförmedlarna på Sölvesborgshem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".