Blekinge

Dyrt med ökade bidrag

Omkring 600 blekingar förväntas bli utförsäkrade från Försäkringskassans sjukförsäkring vid årsskiftet.

Många av dem som blir utförsäkrade från Försäkringskassans sjukförsäkring kommer att få stora problem att återgå i arbete och den försörjning som då återstår är socialbidrag. Vilket kommer att kosta Blekinges kommuner många miljoner kronor.

I Ronneby kommun planerar man för att fler invånare kommer att behöva socialbidrag efter årsskiftet.

–  Vi vet att det här kommer att hända och att det kommer att kosta oss mera pengar, säger Göran Fridh, sektionschef vid individ- och familjeenheten i Ronneby kommun.

Ska spara samtidigt
Samtidigt som kommunerna i Blekinge står inför stora besparingar nästa år kommer kommunernas kostnad för socialbidrag att öka.

Ronneby kommun har för nästa år avsatt två miljoner kronor mer för socialbidrag. Samma summa har Karlshamns kommun avsatt och i Karlskrona tror man att kostnaden för socialbidrag kommer att öka med 20 miljoner kronor nästa år.

Budgeten ej klar i Olofström
I Olofström räknar man med en 40-procentig ökning av socialbidragskostnaden, men det är ännu oklart hur mycket pengar socialnämnden får då kommunens budget för nästa år inte blir klar förrän i höst.

På samma sätt är det i Sölvesborg. Bo-Inge Nilsson, ekonomichef, säger att individ- och familjeenheten har bett om mera pengar men att det är upp till politikerna att bestämma om det blir mer pengar eller inte.

–  Vi avvaktar och ser. I november kommer vi att ta vår budget och då får vi se vad politikerna väljer att göra med socialbidragen, säger han.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".