Konsulat läggs ner

Regeringens beslut att lägga ner generalkonsulatet i Kaliningrad upprör ronnebyföretagaren Mats Johansson.

Avvecklingen uppges vara ett försök att komma tillrätta med utrikesdepartementets underskott och totalt läggs fyra konsulat och en ambassad ner.

Upprörande
Mats Johansson är delägare i företaget Orbit One, som driver verksamhet både i Blekinge och i den ryska enklaven.

– Det är skamligt!

Genomförs nu
Underskottet som utrikesdepartementet nu vill komma tillrätta med, har man dragits med i flera år.

Att bland annat lägga ner generalkonsulatet i Kaliningrad har diskuterats ett flertal gånger, men genomförs alltså inte förrän nu.

– Oerhört synd när man snackar om östersjöpolitik och när man hävdar att vi för en proaktiv politik i vår närregion, säger Mats Johansson.

Stor hjälp
Ronnebyföretaget Orbit One etablerade sig i Kaliningrad för några år sedan.

Generalkonsulatet har varit till stor hjälp i företagets verksamhet, inte minst när ryska medarbetare behövt resa till Sverige i olika affärssyften.

– Vi behöver ha över vår ryska personal med kort varsel ibland, vi har då haft relativt enkelt att få viseringar. Nu kommer det bli dyrare och mer omständligt.

Det är inte bara Mats Johnasson som är kritisk till nedläggningen av konsulatet.

Skarp kritik
Tidigare har regionrådet i Blekinge, ronnebyföretagarens namne - Mats Johansson, uttalat skarp kritik mot avvecklingsplanerna.

Ronnebyföretagaren anar helt andra orsaker till nedläggningen, än att man ska spara pengar.

– Jag tror att det rör sig om politiska aspekter. Det hade varit ärligare om Carl Bild hade sagt att man vill göra en markering, istället för att dölja sig bakom ekonomiska besparingar.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".