Blekinge

Svårt att semesterbanta

Under sommaren tappar många bantande kontrollen. De äter sådant de aldrig skulle få för sig i vanliga fall.

– Man har satt det i något slags system att man vilar under sommaren och sen så tar man tag i vikten igen efteråt. Det är lite synd att man inte skapar en jämn balans när det gäller ätande och kosten, säger Marie Åstradsson som arbetar på Viktväktarna i Blekinge.

Trots alla metoder som finns för att gå ner i vikt blir vi i Sverige allt fetare och nu är nästan varannan person i landet överviktig.

Det visar ny statistik från organisationen OECD.

Enligt Marie Åstradsson säger de som kommer till henne att det blir ännu svårare att kontrollera vikten under sommaren.

Det är krångligt att hålla kvar vid rutinerna som viktminskarna har under andra delar av året, särskilt under semestern.

Måltiderna blir oregelbundna och då ökar antalet onyttiga mellanmål.

– Det svåra är ofta glassen. Det finns ett stort utbud av godsaker ute på semesterorter och semesterställen där man ofta tillbringar mycket tid när man är på resande fot, säger Marie Åstradsson.

Men hon menar att det går att njuta av sommaren med gott viktsamvete.

– Om man vill dricka öl, vin eller läsk till grillningen så ska man tänka på att släcka törsten med vatten. Sedan kan man njuta av vinet eller ölen, säger Marie Åstradsson.

Andreas Larsson
andreas.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".