Blekinge

Nya åtgärder för sjuka

Regeringen planerar åtgärder för de 600 blekingar som är på väg att bli utförsäkrade från Försäkringskassan. Det avslöjar Socialdepartementet.

I samband med budgetproppositionen ska regeringen presentera två nya åtgärder med syfte att säkra försörjningen för dem som riskerar att bli av med sin sjukpenning eller tidsbestämda sjukersättning.

Vill inte avslöja detaljer
– I och med att de kommer komma i budgetpropositionen kan jag inte lämna ut några detaljer, men jag kan säga så mycket som att regeringen tycker att det är viktigt att människor får hjälp och stöd från arbetsförmedlingen, säger Bettina Kashefi.

Totalt i landet räknar Försäkringskassan med att omkring 34 000 personer blir av med sin sjukpenning eller tillfälliga sjukersättning vid årsskiftet.

Men trots att många är berörda vill inte Bettina Kashefi avsölja några detaljer om de nya åtgärderna.

Vad Sveriges Radio Blekinge erfar handlar åtgärden som är riktad mot personer som har sjukpenning om att det ska bli lättare att få rätt till arbetslöshetsersättning. I Blekinge berörs omkring 225 personer.

Kommunernas ansvar
För de omkring 350 blekingar som riskerar att bli av med sin tillfälliga sjukpenning vid årsskiftet kommer också en åtgärd.

– Det är också en grupp som vi redovisar förslag på i samband med budgetpropositionen så det kan jag inte säga någonting om, säger Bettina Kashefi.

Men trots dom nya åtgärderna säger Bettina Kashefi att det finns personer som kan hamna mellan stolarna och därmed kan tvingas till socialbidrag.

Hon säger också att kommunerna har det yttersta försörjningsansvaret för människor som inte får jobb, a-kassa, sjukpenning eller sjukersättning.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".