Personalen hotas ofta.
Blekinge

Hotar att begå självmord

Försäkringskassans personal i Blekinge får ta emot allt mer hot om våld och om att personer ska begå självmord.

Ökningen kopplas till de skärpta reglerna för sjukskrivna och det är precis som personalen på Försäkringskassan befarade när Radio Blekinge pratade med dem vid årsskiftet.

Få ut aggressioner
Jan Elmkvist som arbetar som personlig handläggare på Försäkringskassan i Karlskrona säger att det är förtvivlade och desperata människor som framför hoten. Helt vanliga människor där sinnet rinner över när deras ekonomiska situation brakar ihop. Och han har själv fått ta emot ett flertal hot.

"Jag vet var du bor och jag ska nog få tag i dig" eller "om jag inte får min ersättning så tar jag livet av mig", är de vanligaste hoten, säger Jan Elmkvist.

Jan Elmkvist säger att hoten ökat sedan Försäkringskassan blivit hårdare i sina bedömningar och ger allt fler negativa besked om sjukpenning.

Hoten ökar i hela landet
Hoten mot personal på Försäkringskassan ökar i hela landet. Förra året rapporterades 250 hot och det var ett rekord men det väntas bli värre i år. Bara under första halvåret i år har det kommit in över 300 anmälningar enligt Berit Sjödin som är säkerhetschef på Försäkringskassan. Hon säger att det är oacceptabelt att personalen mår dåligt och det håller Jan Elmkvist med om.

– Det kan vara ganska tufft och psykiskt pressande. Det är svårt att kasta av sig när man går hem, man har det alltid med sig i bakhuvudet, säger Jan Elmkvist

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".