Karlskrona

Ingen tvekan om avsked

Äldreförvaltningens chef i Karlskrona, Per Jonsson, tycker att jobbskolket som pågått inom hemtjänsten är extra allvarligt då två av de fem som fuskat haft speciella uppdrag åt arbetsgivaren och en tredje har arbetat fackligt.

– Man gör inte på det sättet att man inte är på jobbet när man ska vara på jobbet, och dessutom får lön för det. de har dessutom gjort det här i öppenhet och överenskommelse med varandra. Det har alltså funnits en planering och medvetenhet i det, säger Per Jonsson.

Extra allvarligt
Vad man vet har fusket pågått sedan januari i år. De fem anställda inom hemstjänsten har täckt upp för varandra så att en person kunnat vara ledig när denne egentligen skulle jobbat.

En av de fem har haft fackliga förtroendeuppdrag, en har haft hand om schemaläggningen och en har haft ansvar för bemanning och frånvarorapportering på arbetsplatsen. Det gör hela saken än mer allvarlig tycker Per Jonsson.

– Oavsett vilken av de här personerna som vi tittar på så innebär sättet att handskas med arbetstiden en stor risk både för andra anställda och brukare.

Ingen tvekan om avsked
Per Jonsson ser mycket allvarlig på det som hänt och tog idag alltså beslutet att avskeda de fem som fuskat.

– Det har för min del inte rådit någon tvekan om den åtgärden, säger han.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista