karlskrona

Nord Stream ville tysta kommunanställda

Kommunanställda i Karlskrona uppmanas till tystnad om de får frågor från journalister om företaget Nord Stream.

Den uppmaningen har retat upp kommunalrådet Tommy Olsson (KD).

När Nord Stream nu bygger upp ett rörlager på Verkö i Karlskrona har en av underleverentörerna skickat ett brev till anställda inom kommunen. I brevet ombeds de anställda att inte svara på frågor från journalister eller ge några intervjuer.

I stället ska de hänvisa till Nord Streams presstjänst.

Yttrandefriheten gäller
– Det här kändes inte bra. Vi har en yttrandefrihet och jag beslutade mig för att hänvisa till den. Yttrandefriheten är grundlagsskyddad så det var ju inget som ifrågasattes, säger Tommy Olsson (KD), ordförande i tekniska nämnden.

Det är inte Nord Stream själva som skickat brevet till anställda på tekniska förvaltningen i Karlskrona utan det är en underleverantör som skickat det.

I brevet sägs bland annat att när rörledningarna börjar levereras till Karlskrona så kommer det också att komma frågor från massmedier och därför bör alla vara vänliga och respektera den företagspolicy som säger att man inte ska ha någon kommunikation med pressen.

Känd PR-byrå
I stället bör den som får frågor hänvisa till Nord Streams pressansvariga som sitter på den kända PR-byrån Hill&Knowlton i Stockholm.

När Sveriges Radio ringer dit för att fråga om brevet så hänvisas vi i stället till informationschef Tore Leifland Holmström som sitter på Nord Streams huvudkontor i Schweiz:

Frågor till presstelefonen
– Det här ska vara som en hjälp för anställda. Vi har naturligtvis inga synpunkuter på vilka som blir intervjuade. Det är ju inget unikt att ett företag ber sina underleverentörer att hänvisa till företagets presstelefon om det finns frågor, säger Tora Leifland Holmström.

Men anställda och politiker i Karlskrona delar inte uppfattningen att det här skulle vara normalt.

– Ja, jag är förvånad. Vi har fått signaler tidigare att vi ska vara restriktiva med information, enligt Tommy Olsson.

Karin Brindt
karin.brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".