Aptiten på kokta kräftor finns. Men inget fiskeutbud. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
blekinge

Få kräftvatten i länet

Även om allt fler blekingar är villiga att betala för att få fiska kräftor är utbudet uselt i Blekinge.

Detta trots att det finns gott om kräftvatten som hyser både flod-och signalkräftor.

Lars Lundahl, Fiskerikonsulent på länsstyrelsen, ser gärna att det kommersiella kräftfisket utvecklas i länet.

– Ja, det vore positivt för länet och det finns ju en hel del möjligheter för detta ute på landsbygden. Visserligen måste man bilda ett fiskevårdsområde, för att kunna erbjuda ett kommersiellt fiske i en sjö, men här kan vi vara behjälpliga med goda råd och regeltolkning.

Upplevelseindustri
När höstmörket börjar koppla grepp och kyliga mornar ger oss en föraning om vad som komma skall, då väcks en lust till liv hos många.

Man vill komma ut i naturen och njuta av olika upplevelser. Att jaga, fiska eller plocka svamp är populärt och möjligheterna är många.

Men när det kommer till kräftfiske är det stopp.

I Blekinge får man nämligen leta länge efter ett vatten där det går att sänka ner en kräftbur.

Populärt på Eriksberg
Länet ligger långt efter när det gäller att erbjuda kräftfiske mot betalning och här finns en slumrande näring som bara väntar på att bli exploaterad.

Att kräftfisket ökar i popularitet, det märks inte minst på Eriksberg - Europas största viltpark, som ligger inbäddad i höjd med Åryd i västra Blekinge, och ett av få ställen där man kan hyra en sjö och fiska kräftor.

– Det är en del av de upplevelser som finns på Eriksberg. Vi hyr ut kräftfisket till lite större sällskap, man bör vara runt tio personer, och intresset ökar hela tiden, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".