blekinge

Potatis blir giftig av ljus

Felaktig hantering av potatis i affärerna gör potatisen giftig, enligt potatiskännare Lena Hedlund, som vill se den lilla knölen förvaras i mörker.

Butikerna borde förvara potatisen mörkt, inte ljust som är det vanliga. I ljuset bildas det giftiga ämnet solanin, enligt potatiskännaren Lena Hedlund.

– Man blir ju förundrad över att potatisen ligger så här öppet. Och det gör dem i alla butiker, säger Lena Hedlund.

När potatisen börjar se grön ut är bildandet av det giftiga ämnet solanin i full gång. Den som äter potatis med för höga halter av utsätter sig för risker.

– Man kan bli illamående, få diarré, blir yr och till och med börja hallucinera, säger Lena Hedlund.

Även om potatisen bara ligger framme en kort stund i ljuset så är det inte bra. De gröna fläckarna på potatisen framträder inte förrän en vecka och därmed blir det svårt för konsumenterna att köpa frisk potatis.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".