Tamiflu för barn är i princip slut i hela landet. Foto: Michael Probst/Scanpix.
blekinge

Tamiflu för barn slut

Läkemedlet Tamiflu för barn är i princip slut i hela landet.

Läkemedlet är det enda som har någon effekt på influensa, förutom vaccinet som inte ska ges till barn under tre år.

Först i mitten av oktober kommer Roche att kunna leverera barn-Tamiflu igen, men bara i form av kapslar.

Slut överallt
Anna Kaniewska är chef på apoteket Göta Lejon i Karlskrona.

– Ja, vi har bara tre förpackningar av Tamiflu för barn i form av kapslar och det flytande har vi inte alls kvar. Och så ser det nog ut i hela landet.

Föräldrar oroliga
Samtidigt som småbarnsföräldrar blir allt oroligare för att deras barn ska få svininfluensan, visar det sig att samtliga apotek i Blekinge, men också i övriga landet, saknar flytande Tamiflu för barn.

Tillverkaren Roche slutade tillverka preparatet för två år sedan och så sent som den tionde augusti i år informerades samtliga apotek att flytande Tamiflu utgått ur sortimentet på grund av låg försäljning.

Enda skyddet
Tamiflu är tillsammans med det mer ovanliga preparatet Relenza, som förövrigt också är slut, det enda skydd som idag finns mot svininfluensa. Förutom det vaccin som nu tagits fram.

Och för barn under två år, som inte får vaccineras med det nya vaccinet, är Tamiflu och Relenza det enda skyddet som återstår.

Få paket
Tamiflu för barn i form av kapslar finns ännu att köpa, men i hela Blekinge återstår bara totalt åtta paket, tre i Kalrkosna och fem förpackningar i Ronneby.

På apoteken i Jämjö, Rödeby och på lasarettet finns inte ens kapslar att köpa. På andra apotek i landet ser det likadant ut.

Skona barnen
Även om influensan ännu inte fått fäste i Blekinge, ökar oron hos många barnfamiljer. En del är beredda att ta till drastiska åtgärder för att skona sina barn från smittan.

John Petersson tänker göra allt för att inte dottern Angelica ska utsättas för svininfluensan.

– Vi tänker nog hålla vår Angelika hemma från förskolan tills allt blåst över, man är ju livrädd, säger han.

Två månader
På läkemedelsföretaget Roche Sverigekontor i Stockholm, säger produktchefen Jonas Johansson att man hoppas kunna leverera Tamiflu för barn i den mängd som efterfrågas.

Men nya leveranser kan tidigast ske om drygt två månader.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".