Inför valet 2010 värvas nya folkpartister. Foto:Scanpix
Blekinge

Nya liberaler sökes

Vem som helst kan bli folkpartist. Nästa vecka kör Folkpartiet en kampanj där man vill att folk ska nominera människor de känner till att kandidera i valet om ett år.

Nils Ingmar Thorell, gruppledare för Folkpartiet i Blekinge säger att man gör så här för att partiet behöver öppna upp sig.

– Det finns massor med människor som är samhällsintresserade och som vi egentligen skulle ha nytta av som förtroendemän. De kanske inte står bakom ett parti till hundra procent men i stora drag och det här kanske kan vara en liten kick för dem, säger han.

Gick bra förra gången
Folkpartiet gjorde likadant inför valet 2006 och i Blekinge fick man in ett tiotal förslag på personer som godkändes, och några av dem gick med på att kandidera för partiet.

Vad Nils Ingmar Thorell minns fick man då bara in bra förslag. Men risken finns såklart att de som nomineras inte alls är seriösa.

– Vi har en nomineringskommitté som arbetar med detta och om det är så tror jag det avslöjar sig rätt så snabbt. Man får ju göra ordentliga intervjuer med de här personerna som blir föreslagna.

Dålig idé
Terrtu Kullberg från Johannishus är tveksam till Folkpartiets kampanj.

– Jag tycker inte det är så bra egentligen. Man ska nog vilja arbeta politiskt i så fall. Har de inga egna som ställer upp längre? undrar hon.

Fler engagerade behövs
Men Urban Jönsson från Ronneby tycker att det verkar som en bra kampanj.

– Det är bra att de vill att fler engagerar sig, det tycker jag behövs. Jag vet ingen jag skulle kunna nominera, jag tycker nog att det ska komma från ens egen övertygelse egentligen. Men förhoppningsvis får kampanjen folk att tänka efter för egen del. Jag tycker inte man ska nominera någon som inte vet om det i alla fall, säger han. 

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".