blekinge

Alla politiker granskas

Alla Blekinges landstingspolitiker som lämnat in kvitton, gjort avdrag eller begärt ersättning för exempelvis förlorad arbetsförtjänst ska nu granskas.

Landstingets revision riktar hård kritik mot landstingsstyrelsen, som beskylls för att ha tillåtit ett system där chefer och politiker själva godkänner sina kvitton, avdrag och ersättningar.

Revisionens beslut att granska samtliga politikeroch vissa chefstjänstemän inom landstinget, kommer i Wendtaffärens kölvatten.

Brister i tillämpningen
– Vi konstaterar att det finns brister i tillämpningen av reglerna för förlorade arbetsinkomster. Vi kommer att göra en granskningsplan på hur de här reglerna tillämpas, säger Karl-Gustaf Johansson (M).

Han säger att det handlar om stora pengar.

Mot reglerna
Landstingspolitikern Alexander Wendt (M) gjorde under tre år avdrag för förlorad arbetsförtjänst, runt 150 000 kronor, trots att reglerna inte medger detta.

De felaktiga utbetalningarna avslöjades för tre veckor sedan när Wendt utsattes för en journalistisk granskning.

Alla ska granskas
Det revisionen nu beordrat fram är ett lika unikt som gigantiskt projekt att genomföra.

Det rör sig om kvitton, ersättningar och olika avdrag som landstingets makthavare tillåtits göra under hela den här mandatperioden som nu ska synas i sömmarna.

Utagerat ärende
När det gäller huvudpersonen Alexander Wendt väljer revisionen att lägga det ärendet till handlingarna.

– Vad vi förstår så tänker han betala tillbaka, säger Karl-Gustaf Johansson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".