Blekinge

Gravida får inte träffas

Mödravården har ställt in föräldragrupper i Ronneby, Olofström och Sölvesborg för att skydda gravida mot svininfluensan.

Enligt Bodil Ehn som är mödrahälsovårdsöverläkare i Blekinge gör man såhär för att undvika att de gravida smittas av svininfluensan.

– Vi har ställt in föräldragrupper på några ställen där vi kan erbjuda individuellt föräldrastöd i samband med det ordinarie besöket hos barnmorskan istället. På andra ställen har vi glesat ut träffarna och försöker ge så mycket information vi kan vid de tillfällena vi träffas.

Lättare att bli sjuka
Bodil Ehn uppmanar alla föräldrar som känner sig sjuka att inte komma till föräldraträffarna eftersom gravida är en riskgrupp och har lite lättare att bli svårt sjuka i influensan.

Det är också därför man tagit beslutet att helt ställa in träffarna i Sölvesborg, Olofström och Ronneby och ha färre träffar i Karlshamn och Karlskrona.

– Vi vill försöka minska risken att man blir smittad genom att inte vara så många tillsammans, säger Bodil Ehn.

Fler grupper kan ställas in
Om svininfluensan blir ett större problem och fler blir sjuka kan träffarna ställas in också i Karlskrona och Karlshamn.

– Ja, det är möjligt. Vi håller oss hela tiden uppdaterade om hur smittspridningen är här i Blekinge och det är möjligt att vi kommer att göra.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se