Karlskrona

Barn ska drogtestas

Karlskrona kommun vill uppmana idrottsledare att drogtesta barn genom urinprov. I alla fall om barnen visar tecken på missbruk.

Men det kräver föräldrarnas godkännande innan det kan bli aktuellt.

Föräldern Linda Maling från Ronneby ser både för- och nackdelar med förslaget.

– Det positiva är att det uppdagas om det är någon som håller på med droger. Men det är lite synd att misstänkliggöra barn, säger hon.

Vaksamma ledare
Idrotts- och fritidsförvaltningen i Karlskrona har tagit fram ett förslag till en alkohol- och drogpolicy som ska gälla alla föreningar i Karlskrona som på något vis sponsras av kommunen, vilket de flesta idrottsklubbar gör.

Målet är att ungdomarna inte ska använda droger och idrottsledarna uppmanas att vara vaksamma.

Kan göra drogtest
Om någon misstänkts missbruka alkohol eller droger kan ledaren anmäla det till en fältsekreterare på socialförvaltningen så att ett drogtest kan göras.

– Men man kan inte begära ett drogtest om inte föräldrarna är med på det. Misstänker man droger ska man kontakta föräldrarna och då finns det möjlighet att göra ett drogtest, säger Camilla Brunsberg som är moderat ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Karlskrona.

Inte klart än
Den 28 september ska idrotts- och fritidsförvaltningen besluta om de ska använda sig av den nya policyn. Camilla Brunsberg tycker den är klockren och tror att den godkänns.

Eva Ytterman, en mamma i Karlskrona med vuxna barn, säger att om barnen varit yngre hade hon inte varit emot att drogtesta dem.

– Jag hade nog reagerat positivt. Jag tycker det är viktigt att markera att man dricker inte alkohol när man är ung, säger hon.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se