Bengt Gustavsson och Mia Svensson manifesterade för trafiknykterhet. Foto: Mia Boström/SR Blekinge.
blekinge

Vill stoppa rattfylleri

Varje år dör 125 människor i trafiken på grund av alkohol och i dag anordnades Trafiknykterhetens dag för att att upplysa om farorna kring alkohol och bilkörning.

Mia Svensson är engagerad i trafiksäkerhetsorganisationen NTF som tillsammans med Motormännens helnykterhetsförbund står bakom arrangemanget.

– Vi vill sända en tanke till alla som är drabbade, men framför allt vill vi påverka alla som varje dag sätter sig bakom ratten och är påverkade av droger och alkohol, säger hon.

Ronneby och Karlskrona är två av de totalt 100 platser i landet där manifestationer inom ramen för Trafiknykterhetens dag har ägt rum.

Varje dag sker mellan 12 000 och 13 000 rattfyllerikörningar i Sverige och beräkningar som Motorförarnas helnykterhetsförbund gjort visar att omkring 1000 människor skadas svårt i trafiken varje år på grund av alkohol.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".