Blekinge

Ingen hets efter körkort

Trots att det på torsdag införs nya körkort för mopeder är det bara ett fåtal körskolor i länet som erbjuder utbildningarna och inte en enda har börjat med dem än.

Men Lars Andersson, utbildningsledare på Trossö trafikskola i Karlskrona, har inte märkt av något ökat tryck från eleverna än så länge och räknar inte med några långa köer, trots att så få erbjuder utbildningarna.

– Jag tror inte det blir någon större skillnad. Jag har haft utbildning till EU-moped under ganska många år nu och jag tror det kommer att bli ungefär det samma. Vi har fått tre eller fyra telefonsamtal men inte mer än så, säger han.

Körkort och förarbevis
Tidigare har man behövt ett förarbevis för att få köra moped klass1 eller Eu-moped. Nu kommer det krävas ett körkort som kallas AM-körkortet. Moped klass 2 har man fått köra bara man fyllt 15 men nu krävs det att man tar ett förarbevis.

Lars Andersson har haft sina sista utbildningar för det gamla förarbeviset och eleverna på hans lektion tror att det kan bli för dyrt med det nya körkortet. Berat Brlajolli 15 år är en av dem.

– Om priset höjs finns det risk att folk kör olagligt istället för att betala för utbildningen, tror han.

Hade inte tagit det nya
Om han själv hade fyllt år senare och varit tvungen att ta det nya körkortet för att få köra moped hade han inte gjort det.

– Då hade jag hellre väntat på att ta körkort till bil, säger han.

Gillian Wijk tycker visserligen att det är bra att man får lära sig mer på de nya utbildningarna men tycker inte om att det kommer kosta mer. Om hon varit tvungen att ta det nya körkortet hade hon hellre struntat i att köra moped.

– Jag har inte ekonomi till att göra det, så då hade jag nog struntat i det och åkt buss istället, säger hon.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se