Nötallergi är ett växande problem i skolan. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
KARLSKRONA

"Förbjud nötter i skolan"

Barn i Karlskrona har tvingats byta skola på grund av nötallergi. Nu kräver allergikommittén ett totalförbud i skolor och förskolor.

Allergikommittén har upprepade gånger blivit kontaktade av barn som fått så allvarliga allergiska reaktioner att de inte klarar av att gå i skolan.

– Det är orimligt att elever ska isoleras från sina skolkamrater för att de är allergiska, säger Magnus Larsson som är ordförande i den kommunala allergikommittén i Karlskrona.

Generellt förbud
Han säger att allt fler barn blir allergiska, och nöt-och jordnötsallergi kan vara så svår att den leder till döden även i små mängder. Han understryker att totalförbudet ska gälla även på raster och för matsäck som eleverna tar med sig hemifrån.

– En nötallergiker kan ju vara oerhört känslig, säger Magnus Larsson. 

Byta skola
Han berättar att elever varit tvungna att byta skola på grund av sina allergiproblem och det här är något som Karlskronas ledande skolpolitiker Jan-Olof Petersson säger att han var ovetande om. Han kommer nu att ta upp förslaget om totalförbud för beslut i barn och ungdomsnämnden.

– Det här skulle inte vara helt omöjligt att agera efter, säger Jan-Olof Petersson (FP).

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".