Karlskrona

Besparingar klubbade

Idag tog äntligen utbildningsnämnden i Karlskrona ett beslut om besparingarna inom gymnasieskolan som varit aktuella sedan i våras.

Man klubbade igenom besparingar på sammanlagt 3.2 miljoner kronor som innefattade bland annat att det ska sparas in på läromedel, olycksfallsförsäkring och att 6 olika tjänster dras in inom bibliotek, skolhälsovård, IT och inom ledningsorganisationen.

Rasmus Degeskär som går andra året på Thörnströmska gymnasiet var med under nämndens sammanträde och han var besviken efter beslutet.

– Dom ska tänka mer på oss elever och spara pengar på annat sätt, för vår utbildning är vår framtid.

Rasmus Degeskär hade med sig en skylt med texten: "Vi är framtiden, böckerna är vägen". Han tyckte att det var dåligt att man nu väljer att spara in på just läromedel.

– Nu är det bucklor i vägen, sa en beviken Rasmus Degeskär.

Oppositionen valde i ren protest att inte lägga någon röst alls utan ville att ett beslut om besparingar istället skulle tas när de hade 2010 års internbudget att gå efter. Så med oppositionens röster borta kunde femklövern i lugn och ro rösta igenom alla föreslagna besparingar.

Utbildningsnämndens ordförande Ann-Louise Trulsson (M) var nöjd med att de nu i alla fall slapp spara in på skolmaten och lärartjänster som tidigare varit på förslag.

– Det fanns ett ganska drastiskt förslag, men vi kunde göra en slags medellösning, så vi har inte skurit lika mycket som förvaltningens förslag, sa Ann-Louise Trulsson (M).

Eleverna här utanför var upprörda över beslutet. Vad skulle du vilja säga till dem?

– Jag kan bara säga att det var jättejobbigt. Men vi har ju ett ansvar att hålla vår budget, även om jag tycker att det inte alls känns bra.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".