olofström

Tufft år efter varslet

Idag är det ett år sen det stora varslet på Volvo i Olofström kom. Och idag framgår att de bedömare som trodde att underleverenatörerna skulle klara sig bra genom krisen hade fel.

Flera verkstadsföretag har tvingats halvera sin personal på verkstadsgolvet.

– Det är bara att gå ut och titta på verkstaden, de har ingenting att göra. Det är det mest konkreta att maskinerna står stilla när man kommer ut på verkstäderna, säger Yngve Svensson som är ombudsman på IF Metall.

I samband med Volvos stora varsel i Olofström för precis ett år sen som ledde till att 330 anställda fick gå från Volvo, fanns bedömare som spådde att underleverantörerna skulle klara sig bra.

Underleverantörerna drabbade
Men krisen har även drabbat underleverantörer som EBP, Stans och press, ITE och Finnveden hårt. I dag är den kollektivanslutna personalen på deras verkstadsgolv halverad.

En av dem som trodde att underleverantörerna skulle klara sig bra var Olofströms näringslivschef Kjell Persson:

– Det var väl ingen som trodde att den här lågkonjunkturen skulle bli så djup. Det ger ju uttryck i den höga arbetslöshet vi nu har, säger Kjell Persson så här ett år senare och idag vågar han inte sia om hur djup eller långvarig krisen blir.

Fabriken går för högtryck
På Volvos verkstadsklubb säger vice ordförande Raid Olsson att fabriken visserligen går för högtryck just nu och det jobbas mycket övertid. Men det beror på att det har varit strejk i Gent i Belgien och omorganisation i Göteborg. Uppgången man ser idag är bara tillfällig.

– Det är olyckliga omständigheter i både Gent och Torslanda som har gjort att vi har tvingats jobba övertid, säger Raid Olsson vice ordförande på Volvos verkstadsklubb.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".