Blekinge

Inbrotten minskar när tjuvar sitter i fängelse

Antalet inbrott i fritidshus har blivit färre i Blekinge under det senaste året.

Enligt Blekingepolisens operativa chef Jan Hansson beror detta helt enkelt på att de personer som utför den här sortens brott suttit i fängelse under den här perioden.

– Att det har minskat beror på vem som sitter i fängelse och vem som är ute helt enkelt, säger Jan Hansson.

Vaneförbrytare
Enligt Jan Hansson jobbar polisen kontinuerligt med att få fast vaneförbrytarna som han kallar dem, men det handlar om att få bevisning som gör att de kan dömas.

Under den senaste tolvmånadersperioden har det gjorts 180 inbrott i olika fritidshus runt om i Blekinge. Det är en minskning med 20 procent jämfört med samma period förra året.

Enligt Jan Hansson är det främst missbrukare som utför inbrotten för att sedan sälja prylarna de stulit och på så sätt finansiera sitt drogberoende.

Hjälpas åt
Just fritidshus är ett lätt byte då de ofta ligger lite avsides och inte är bebodda under långa perioder.

Mats Trulsson arbetar med de brottsoffer som utsatts för inbrott och enligt honom måste man hjälpas åt för att komma åt problemet.

– Det handlar om att få igång en grannsamverkan och att hålla ögonen öppna för vilka misstänkta personer som kanske rör sig ens egna område, säger Mats Trulsson.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".