Olfströms kommun hittar man både på Facebook och Twitter. Foto:Hasse Holmberg/Scanpix
blekinge

Kommunerna bloggar

Nu satsar kommunerna på att göra sig ännu mer synliga på internet. Olofströms kommun använder sig till exempel av mikrobloggen Twitter.

Sara Sandquist, informationsansvarig på Olofströms kommun, tycker att det är ett bra sätt att nå både de som bor i kommunen nu, och de som är utflyttade men ändå vill veta vad som händer i sin gamla hemkommun.

– Det är väldigt många som finns på Twitter och som följer andra. På den vägen kan vi hitta nya mottagare till Olofströms kommun.

Inte bara Twitter
Förutom att kommunen finns på Twitter använder sig Kulturkontoret i Olofström också av det sociala nätverket Facebook. Konsthallen och Kulturskolan i Karlskrona finns också där.

I Karlshamn förbereder man just nu en stor satsning på sociala medier och informationschefen Eric Sandström säger att kommunen innan oktober månads slut kommer finnas på de flesta stora sociala medier på internet.

Funderar på att börja
I Sölvesborg och Ronneby finns också funderingar på att kanske börja använda sig av sociala medier.

– Man måste bara hitta meningsfulla former för det. Nu är dessa medier i hög utsträckning privata, vi funderar på hur man kan använda sig av det i sociala sammanhang, säger Sölve Landén som är informationschef i Ronneby kommun.

Bloggar
Många använder sig också av bloggar för att nå kommunens medborgare. Det gör till exempel stadsarkitekten i Ronneby och biblioteket i Karlskrona.

Sara Sandquist tror att utvecklingen går mot mer internetanvändande i kommunerna.

– Jag tror att det kommer ske på naturlig väg för man använder ju internet mer och mer. Det är bara att se till hur man gör själv privat, man går in och hittar allting på internet, säger hon.

Kan nå ungdomarna
Att använda sig av sociala medier kan också vara ett sätt att nå ut till ungdomarna. Det tror Jonas Karlsson i Olofström som tycker det är bra att kommunen berättar vad de gör via Twitter.

– Det är bra att de lägger upp det på internet så att ungdomar kan vara med och titta vad som händer i kommunen politiskt sett. De kommer ju antagligen inte dyka upp på kommunfullmäktigemötena, säger han.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".