Förskolelärarna vädjar till politikerna om att inte lägga ned de öppna förskolorna. Foto:Jurek Holzer/Scanpix
KARLSKRONA

Oro på öppna förskolor

De öppna förskolorna i Karlskrona riskerar att försvinna, det befarar förskolelärare.

Kommunen behöver spara pengar och kommunfullmäktige har beslutat att skära ner på den verksamhet som kommunen inte är tvingad att ha, till exempel den öppna förskolan.

Förskolelärarna vädjar nu i ett öppet brev till politikerna om att behålla verksamheten.

– Kommunen sparar väldigt lite på att lägga ner den öppna förskolan men förlorar mycket erfarenhet och ett stort stöd för föräldrar i deras föräldraroll, säger Margret Rylandersson som är förskolelärare på Kungsmarkens förskola.

Stort stöd till föräldrar
Hon säger att ett beslut att lägga ner de öppna förskolorna skulle drabba barnen som i den öppna förskolan får en möjlighet att träffa andra barn i en pedagogisk gruppverksamhet men också föräldrarna som kan träffa andra föräldrar och få stöd av förskolelärarna.

– Regeringen har på förslag att man ska ta fram olika familjestöd och jag tycker att vi är en stor del i det arbetet.

Känslig fråga för politikerna
Även för politikerna verkar det här vara en känslig fråga. Karlskronas ledande skolpolitiker Jan-Olof Petersson(FP) vill inte svara på om de öppna förskolorna kommer att läggas ner utan hänvisar till kommunfullmäktiges beslut.

– Barn och ungdomsnämnden får minus tre miljoner i reducerad ram, de här tre miljonerna ska tas ur den icke-obligatoriska verksamheten. Jag kan inte säga vartåt det lutar eller hur diskussionen går, det håller jag för mig själv, säger Jan-Olof Petersson.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".