blekinge

Risk för oseriösa värdar

Blekinges hyresgäster står inför tydliga försämringar när regeringen driver igenom förändringar på hyresmarknaden. Det menar Hyresgästföreningen.

Anders Österman, på Hyresgästföreningen förhandlar hyrorna i östra Blekinge. Han gillar inte att det nu blir lättare att köpa hyresfastigheter och oroas över att det nu blir svårt att stoppa oseriösa fastighetsägare i ett tidigt skede:

– Konsekvensen blir givetvis att vi inte kan stoppa oseriösa fastighetsägare att köpa fastigheter. Då får man gå in i ett senare skede, säger Anders Österman.

Skärpta krav
Men samtidigt som det blir lättare att köpa hyresfastigheter, skärps också kraven på ägarna. Bland annat införs en prövotid på tre år för den som köper en hyresfastighet. Under den tiden krävs det bara mindre problem för att tvångsförvaltning ska komma på tal.

Men enligt Anders Österman är då skadan redan skedd och därför talar han om en försämring för hyresgästerna.

Fastighetsägarna positiva
Tommy Svensson är ordförande för Fastighetsägarna Syd AB och han har svårt att se att lagförändringen skulle innebära några stora förändringar på hyresmarknaden i Blekinge. Men han välkommnar att det ska bli lättare att kuna köpa hyresfastigheter:

– Det har varit ett hinder och en fördröjning. Eftersom det slopas är det positivt, säger Tommy Svensson på Fastighetsägarna Syd AB.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".