Hittills i år har 221 blekingar lurats när de handlat på nätet.Foto:Janerik Henriksson/Scanpix
Blekinge

Många luras på internet

Antalet blekingar som lurats på internet har nästan fördubblats på ett år.

Många av bedrägerierna handlar om personer som i god tro betalat för varor de hittat i annonser på internet, men utan att få varan de betalat för.

– Det vanligaste är att man förskottsbetalar för en vara som man kanske bara har sett på en bild och så får man den inte, säger Björn Alm som är kriminalinspektör vid utredningsenheten i Karlskrona.

Är folk för godtrogna?

Undvik förskottsbetalning
– Ibland är det så. Därför försöker vi berätta att man inte ska förskottsbetala för en vara som i verkligheten kanske inte ens finns, säger Björn Alm.

Hittills i år har 221 blekingar lurats på nätet, vilket är en ökning med nästan det dubbla jämfört med samma period förra året. Björn Alm tror att ökningen beror på att det helt enkelt är fler som använder internet och handlar saker på nätet.

Trots att så många råkar ut för bedrägerier på nätet så är många av brotten relativt enkla att reda upp. Om köparen betalat in pengar till bedragaren går det lätt att ta reda på vem pengarna gått till.

Vara försiktig
Det svåraste är snarare att förebygga sådana här brott. Björn Alm vill att man ska tänka efter före innan man handlar av någon på nätet.

– Man ska alltid ha med sig en varningsklocka när man är ute på de här internetsidorna. Mitt råd är att använda sidornas egna betalningssystem om nu avståndet är så långt att man inte kan åka dit för att få varan direkt i handen, säger han.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".