Blekinge

Psykiatrin frångår LAS

Lagen om anställningsskydd, LAS, kommer inte att följas när de anställda inom vuxenpsykiatrin i Blekinge tvingas söka om sina tjänster i samband med att psykiatrin organiseras om i höst.

25 av de anställda beräknas bli övertaliga och de ska placeras i en jobbpool i väntan på lediga vikariat eller tjänster.

Det är i kölvattnet av den organisationsförändring inom psykiatrin som landstinget tidigare i somras beslutade om. Alla anställda i Ronneby och Karlskrona tvingas nu göra en intresseanmälan om var de helst vill jobba.

Ingen sitter säkert
Om förvaltningsledningen får som den vill innebär det att ingen kan räkna med att få sitta kvar på det jobb man har idag.

De omkring 25 anställda som beräknas bli övertaliga i den nya organisationen placeras i en pool -landstingsringen - där de får stå till förfogande för olika vikariat.

Eftersom arbetsgivaren inte säger upp de övertaliga så behöver inga hänsyn tas till vem som jobbat längst inom psykiatrin när personalen ska placeras på olika tjänster eller i den speciella jobbpoolen.

– LAS följs när det är uppsägningar, säger Tina Möller som är förvaltningschef inom psykiatrin i Blekinge.

Förhandlingar har inletts
Lars Olof Ekberg, huvudskyddsombud på kommunals sektion nio i Karlskrona, säger att förhandlingarna precis inletts och att det är för tidigt att uttala sig om modellen.

Men facket kommer att kräva att dom principer som styr lagen om anställningsskydd måste följas om personal omplaceras eller riskerar att hamna i en jobbpool.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".