blekinge

Kvinnors hälsa i botten

Blekinges kvinnor är otryggare, mer isolerade och har i flera avseenden sämre hälsa än kvinnor i övriga landet.

Det visar den första folkhälsorapporten där landets kommuner och län jämförs med varandra.

– Det som gör oss lite bedrövade är att kvinnors situation inte är så bra i Blekinge, säger Thomas Gustafson, folkhälsostrateg inom landstinget i Blekinge.

Utsatta
Rapporten visar att Blekinges kvinnor är utsatta på flera plan.

De drar sig för att delta i sociala sammanhang, litar inte på sin omgivning och är otrygga och undviker att gå ut på egen hand.

Till detta ska läggas att blivande mammor i Blekinge röker i högre grad än gravida i andra delar av landet samtidigt som länets kvinnor idrottar i mindre utsträckning.

Sämre hälsa
Allt detta resulterar i förlängningen i sämre hälsa bland kvinnorna, vilket bekräftas i folkhälsorapporten.

När det gäller lungcancer och hjärtinfarkter ligger Blekinges kvinnor över riksgenomsnittet.

Länets kvinnliga befolkning upplever dessutom sin hälsa som sämre, jämfört med hur kvinnor i övriga landet uppfattar sitt hälsotillstånd.

Stark position
– Jag tror att männen rent allmänt har en stark position i Blekinge, som – vill jag påstå – är ett manligt samhälle. Kvinnorna kommer på efterkälken.

Enligt Thomas Gustafson är utbildningsnivån en tydlig faktor som påverkar hur befolkningen mår och hans recept för att de blekingska kvinnornas folkhälsa ska bli bättre är enkelt:

Riktade utbildningar
– Blekinge måste bli ännu bättre på utbildningssidan, att se till att man har riktade utbildningsinsatser mot kvinnor. Man måste ha ett gruppfokus när det gäller utbildning, mer skräddarsytt för kvinnor, säger han.

Få aborter
Nu är inte rapporten helt igenom negativ läsning för Blekinges del. Exempelvis är antalet tonårsaborter i länet nästan lägst i riket och den blekingske mannen är minst fet, jämfört med män i övriga landet.

Fallskador bland äldre blekingar är ovanliga, trots att den typen av olyckor är den vanligaste olycksorsaken i Sverige bland äldre människor.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".