Blekinge får färre doser vaccin än utlovat. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX
BLEKINGE

Personal får inte vaccin

De flesta som jobbar inom sjukvården i Blekinge kommer att stå utan skydd mot svininfluensan de närmaste veckorna. Landstinget får mindre vaccin är man skulle ha fått.

Blekinge får 5000 färre doser vaccin än utlovat i den leverans som kommer i morgon. Det beror på att företaget som gör vaccinet ligger efter med sin produktion.

– Det vaccin som kommer räcker bara till de mest utsatta patientgrupperna, säger Rickard Eitrem som är smittskyddsläkare.

Många får vänta
Förutom riskgrupper med patienter, till exempel gravida och personer som har en kronisk sjukdom, blir det bara ett fåtal anställda i sjukvården, till exempel de som jobbar med att ge vaccin på vårdcentralerna, som vaccinet räcker till.

– Den sjukvårdspersonal som inte tillhör riskkliniker och personalen i den kommunala sjukvården får vänta i ett par veckor, säger Rickard Eitrem.

Kan sprida smitta 
Det här är naturligtvis inte bra. För en enda influensapatient skulle kunna sprida smitta tilll många som arbetar i sjukvården. Men Rickard Eitrem hoppas att landstinget trots förskjutningen ska hinna med att vaccinera personalen innan influensan slår till i länet.

- När influensan kommer kan vi inte säga. Just nu är det en lugn situation, säger han.

Den planerade vaccinationen på skolorna i Blekinge också kan bli förskjuten. Det är enligt Rickard Eitrem inte säkert att hela leveransen med vaccin som är beställd till skolorna om två veckor kommer i tid.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".