Andreas Nilsson kör den miljövänliga slamsugaren. Foto: Rebecka Gyllin/SR Blekinge
karlskrona

Ny maskin lämnar vattnet

Nu rullar en ny miljövänlig slamsugare på Karlskronas vägar. När maskinen tömmer avloppsbrunnar kan den själv skilja på slammet och vattnet och behöver inte ta med sig en massa vatten i onödan.

Eftersom den bara tar med sig slammet blir besöken på reningsverket inte lika många som med de gamla slamsugarna.

Vattnet är kvar
VA-chefen Kenneth Johansson berättar att de husägare som får sin avloppsbrunn tömd av den nya lastbilen märker en viss skillnad.

– De flesta reagerar på att vattnet finns kvar när de varit och tömt, det är det ju inte normalt annars. Men trots att vattnet är kvar är slammet tömt och borta, säger han.

Bättre för reningen
Han säger att det är bättre att vattnet är kvar eftersom det då finns en process som är igång och bryter ner slammet bättre.

– Ur reningssynpunkt är det bättre att pumpa tillbaka vattnet med bakterierna i.

Den nya lastbilen kommer att tömma ungefär hälften av de 6 000 brunnar som töms i Karlskrona kommun. Man kommer i fortsättningen ha kvar en av de gamla lastbilarna eftersom den nya är större och inte kommer fram överallt.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".