blekinge

Vaccinering är igång

Blekingeborna har många frågor om svininfluensavaccinet som kom till länet idag. Bland annat undrar folk om de bör vaccinera sig trots de sjukdomar de lider av.

När Sveriges Radio Blekinges lyssnare fick ringa in och ställa frågor kring vaccinet till smittskyddsläkare Richard Eitrem var det många som hade frågor de ville få svar på.

Kerstin från Karlshamn undrade om det var okej att vaccinera sig när man är förkyld. Så här svarade Richard Eitrem på det:

– Man bör inte vaccinera sig om man har en infektion med feber över 38 grader. Immunförsvaret är lite upptaget då vilket gör att vaccinet kan bita sämre.

KOL tillhör en riskgrupp
De som lider av vissa kroniska sjukdomar tillhör riskgruppen och har möjlighet att vaccinera sig tidigare än övriga medborgare.

Men enligt Richard Eitrem är det svårt att säga vilka som egentligen tillhör den gruppen. Det är upp till var och en att avgöra om man gör det eller inte. De som har lungsjukdomen KOL tillhör med största sannolikhet riskgruppen men dit hör inte de med neurologiska sjukdomar eller diabetes.

Okej för ammande
Siv Söderström från Karlskrona lider av ledsjukdomen psoriasisartrit och rekommenderades att vaccinera sig trots att vaccinet eventuellt inte biter lika bra på henne.

Nyblivna mamman Sara Jingfors undrade om det var okej att vaccinera sig när man ammar och om vaccinet går ut i modersmjölken.

– Du bör vaccinera dig. Dels får din pojke skydd genom modersmjölken och om du själv är skyddad och inte får influensan så smittar du ju inte honom heller, svarade Richard Eitrem.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".