Blekinge

Många räds förlossning

Var sjunde gravid kvinna i Blekinge är rädd för att föda barn. Oftast är det kvinnor som ska ha sitt andra barn som känner rädsla.

På Blekingesjukhusets Ofeliamottagning i Karlskrona får de hjälp och stöd för att våga genomföra förlossningen.

– En del är rädda för att det ska hända dem någonting eller att det ska hända barnet något. Andra är rädda för att det ska vara en utdragen förlossning eller att de inte ska få tillräckligt med smärtstillande, säger Karin Österström som är barnmorska på Ofeliamottagningen.

En trygghet
Förra året sökte 216 kvinnor hjälp på Ofeliakliniken för förlossningsrädsla. Genom samtal, stöd och information hjälper personalen kvinnorna att hitta en trygghet inför förlossningen.

I många fall gör de tillsammans en plan som till exempel kan innebära att om förlossningen drar ut på tiden gör man ett kejsarsnitt istället. Huvudsaken är att kvinnorna känner sig trygga.

– Vårt mål är att de ska få en så positiv förlossningsupplevelse som möjligt, säger Karin Österström.

Inget nytt problem
Antalet kvinnor som söker hjälp i Blekinge för förlossningsrädsla ligger ganska stadigt högt för varje år. Karin Österström tror att rädslorna egentligen funnits i alla tider men att det tidigare varit mer tabu att prata om.

– Det är inget nytt problem det här med att man är rädd för att föda barn det har säkert funnits i alla tider men idag vågar fler uttrycka sin rädsla och söka hjälp för den, säger hon.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".