Videobutikerna märker av en höjning av uthyrningen sedan ipred-lagen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
BLEKINGE

Videouthyrningen ökar

Nu vill blekingarna hyra film igen. Videouthyrningen har ökat kraftigt de senaste månaderna.

Många av de videouthyrare vi pratat med tror att det är den nya ipred-lagen som gör att fler nu återgår till att hyra film på traditionellt sätt.

– Vi har märkt en ökning med mellan tjugo och trettio procent sedan den här nya lagen kom, säger Partrik Eliasson som arbetar på biljardcafét som hyr ut film i Karlskrona.

Slutat ladda ner
En rundringning som Sveriges Radio Blekinge gjort till videobutiker i länet visar att videouthyrningen ökat rejält de senaste månaderna.

Filmuthyrare tror alltså att det beror på att fler och fler respekterar den så kallade ipred-lagen som trädde i kraft i april och som ger filmbolagen möjlighet att kräva stora skadestånd av privatpersoner som laddar ner filmer på Internet.

Vill inte ta risken
– Personligen så tror jag att vuxna människor som har jobb inte vill riskera att få en stämning på ett antal miljoner för en så liten summa det handlar om att hyra en film, säger Patrik Eliasson.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".