Däckmontörer oroas över punkteringssprejen som kan förvandla däcket till en bomb. Foto: Bertil Erticson/SR
BLEKINGE

Farlig sprej på mackar

Trots varningar säljs fortfarande farlig punkteringssprej på bensinmackar runt om i Blekinge.

Däckbranschen vädjade tidigare i år om att försäljningen skulle stoppas eftersom gasen i sprejburkarna kan innebära livsfara.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att det fortfarande säljs. Vi gick ju ut tillsammans med Svensk bensinhandel i början av året och uppmanade dem som säljer de här produkterna att göra ett säljuppehåll tills riskerna är utredda, säger Anders Karpesjö som är VD på Däckspecialisternas riksförbund.

Orsakat dödsfall
Två svenska däckmontörer har hittills dött sedan däck exploderat och larmen om riskerna har alltså lett till en rekommendation att sluta sälja. Men en rundringning som Sveriges radio Blekinge gjort visar att lagningssprejen fortfarande säljs på mackar runt om i Blekinge.

Däckmontören Ambjörn Blom oroas starkt över de här olyckorna som skett i samband med punkteringssprej.

– Det är väldigt tragiskt och man funderar ju på vad det är de går ut på marknaden och säljer. säger Ambjörn Blom, som är delägare i GA Däckspecialisten i Karlskona.

Stora risker för däckmontörer
De mackar vi pratat med försvarar sig med att de ger information till kunderna om riskerna med punkteringssprejen.

Ambjörn Blom säger att det innebär stora risker om däckmontören inte får veta att däcket lagats med punkteringssprej och att man nu är väldigt observant på om det är någon punkteringsvätska i däcket.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".