Landgången som träffades av Stena Baltica bärgas. Foto: Mikael Eriksson
Verkö

Tur i oturen vid olycka

Resultatet av förmiddagens färjeolycka på Verkö kunde ha slutat riktigt illa. Det menar Stena Lines linjechef Niclas Mårtensson.

Under eftermiddagen har man bärgat den landgång som rasade då Stena Baltica la till vid hamnen i hårt väder. Landgången störtade ner över en tankbil som i sin tur läkte ut runt 800 liter olja på hamnområdet, men linjechef Niclas Mårtensson menar att man samtidigt haft tur i oturen.

– Inga människor skadades och ingen olja släpptes ut i havet eller i någon dagvattenbrunn, säger Niclas Mårtensson.

Ännu är det inte fastslaget varför olyckan hände, men de första undersökningarna som gjorts pekar på att det var den kraftiga vinden som gjorde att färjan kolliderade med landgången.

Hur mycket olyckan kommer att kosta rederiet, eller Karlskrona kommun som äger hamnen är ännu oklart. Niclas Mårtensson menar att det kan komma att handla om stora belopp.

Enligt linjechefen gör rederiet allt man kan för att skydda sig mot den här typen av olyckor, men Niclas Mårtensson menar att man är ganska hjälplös när vädrets makter slår till.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".