Blekinge

Få kejsarsnitt i länet

Blekinge är bland de län som utför minst kejsarsnitt i landet. Ungefär 15 procent av förlossningarna i Blekinge utförs idag med kejsarsnitt.

Per Buchhave som är överläkare på kvinnokliniken tycker att det idag finns en vanföreställning om kejsarsnitt.

– Många kommer hit med inställningen att de vill ha ett kejsarsnitt. Det finns en vanföreställning som att det skulle vara säkrare men det är det inte, säger Per Buchhave.

15 procent av alla förlossningar görs med kejsarsnitt i Blekinge, vilket kan jämföras med upp till de 25 procent som görs i storstäderna.

Arbetar aktivt
Att Blekinge ligger så lågt i antalet tror Per Buchhave har att göra med att man arbetar aktivt med att försöka hjälpa kvinnorna att bearbeta sin rädsla för en vanlig förlossning, om det är det som ligger bakom.

Enligt Socialstyrelsen visar mycket på att kejsarsnitt ofta är farligare för barnet medan vid en vaginal förlossning kan mamman ta mer skada. Men varje fall ser olika ut och enligt Per Buchhave är det just riskerna som gör att han tycker att man helst ska undvika kejsarsnitt.

– Man har större blödningar i samband med kejsarsnitt, större risk för operation. Sen är det ju en operation och det går inte att komma ifrån, säger Per Buchhave.

Planerat kejsarsnitt
När kvinnor från början vill ha planerat kejsarsnitt tycker Per Buchhave det är viktigt att ta reda på varför och vad som ligger bakom ett sådant önskemål innan ett beslut tas.

– Men det är inte så att vi jobbar för att man inte ska göra ett kejsarsnitt utan vi vill att man ska ha en så bra förlossningsupplevelse som möjligt och det behöver inte vara ett snitt, säger han.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".