Peter Blomgren är en av köpmännen som vågar satsa i Olofström. Bild: Henrik Olsson, SR Blekinge.
olofström

Medvind för handeln

Trots lågkonjunktur och hög arbetslöshet går det bra för köpmännen i Olofström. Det är danskar och folk från samhällen runtomkring Olofström som hjälper till att hålla centrumlivet igång.

Thomas Holmbäck är från Köpenhamn och för honom är det billigt att handla när han är i Olofström.

– Det märks tydligt på de dagligvaror som vi handlar här i Olofström, säger han.

Svag krona stärker handeln
Tomas Holmbäck och hans familj har bara två timmars bilresa från Köpenhamn till sitt fritidshus i Olofström. Därför kommer de ofta hit säger Thomas Holmbäck, samtidigt som han lastar varor i sin kundvagn på stormarknaden.

Nu när den svenska kronan är svag passar många danskar på att handla allt ifrån livsmedel till kapitalvaror när de är i Olofström. Det här betyder mycket för köpmännen som hittills har klarat sig bra trots den höga arbetslösheten i Olofström.

Peter Blomgren driver en sportaffär i centrum:

– Vi har mycket folk från byarna runt omkring. Sedan har vi våra danskar. De är ju här och handlar på veckolsluten när de åker till sina stugor. Det har varit en bidragande orsak till handeln, säger Peter Blomgren.

Måste satsa
Näringslivschefen Kjell Persson på kommunen har noterat effekten med danskarna. Men han ser inte fullt lika positivt på framtiden som handlarna gör.

Han menar att det kommer att krävas mycket av köpmännen, och att man behöver blåsa liv i handelsföreningen för att hålla igång handeln på sikt.

– När man pratar om den kommersiella handeln så kan man på den här typen av ort se den som självreglerande om man inte gör någonting. För männiksors köpkraft minskar när arbetslösheten ökar. Då köper man färre kläder om man håller igen på de utgifter som hushållen har, säger näringslivschef Kjell Persson.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".