karlshamn

Kvinna rövade bort barn

En kvinna åtalas vid Blekinge tingsrätt misstänkt för att vid två tillfällen ha rövat bort sina barn från ett fosterhem i Karlshamn. En gång hittades barnen på hennes vind. Den andra gången bodde de i hennes bil i skogen.

Den 42-åriga kvinnan från Skåne åkte till familjehemmet i Karlshamn i början av juli i år och tog med sig sin 5-årige son och 14-åriga flicka därifrån.

Barnen hittades på vinden i hennes hem tre veckor senare och kunde köras tillbaka till Karlshamn.

Men bara tre dagar efter det att de kommit tillbaka försvann de igen. Inte förrän en och en halv månad senare, i mitten av september, hittades de tillsammans med sin mamma i skogen utanför Oskarshamn.

Den 42-åriga kvinnan nekar till alla anklagelser om att hon skulle ha fört bort barnen från deras familjehem.

Hon säger att barnen själva rymt därifrån och att de första gången de försvann tagit sig ner till henne i Skåne på egen hand.

Även den andra gången hävdar hon att barnen rymt och att hon efter sex veckor träffat på dem i Oskarshamn av en slump.

Hon hade tänkt köra dem tillbaka till Karlshamn men fick bland annat problem med bilen och hade inget telefonnummer till familjehemmet att ringa.

Hon säger också att hon var chockad över att ha hittat barnen och att hon därför inte kom sig för att ringa polisen.

Åklagaren tror inte på kvinnans förklaringar. Hon tycker att kvinnan gjort sig skyldig till ett grovt brott eftersom hon lät barnen bo i en bil i skogen och därför är brottsrubriceringen grovt egenmäktighet med barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".