Weronika Warczak är insatssoldat på F17 och deltar i helgen i jämställdhetsutbildningen ordnad av jämställdhetsutvecklare Micael Ekdahl. Foto: Johanna Spogardh/SR Blekinge
ronneby

F17 satsar på jämställt

På F17 i Kallinge lägger man stor vikt vid jämställdhetsfrågor. Och i helgen hålls en utbildning i jämställdhet och likabehandling för en grupp värnpliktiga.

En kille och en tjej från varje pluton deltar liksom sex personer från Marinen och två från Bernadottegymnasiet i Malmö. Totalt är de 28 stycken. Tanken är att de sedan ska föra sina nya kunskaper vidare till övriga värnpliktiga.

Måste motarbeta diskriminering
Weronika Marczak är insatssoldat på F17 och en av deltagarna som i helgen är med och diskuterar jämställdhet inom försvaret.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt för man måste ha koll och vara medveten om att det kan förekomma diskriminering och liknande. Man måste motarbeta det, säger hon.

Får mycket beröm
Förekommer det diskriminering tycker hon att F17 tar tag i problemet. Det tycker också Värnpliktsrådet som ger flottiljen mycket beröm för sitt jämställdhetsarbete.

Katja Adolphsson som är flygvapenansvarig tycker att de anstränger sig mycket och är bra både på det förebyggande arbetet och på att ta tag i de övergrepp eller trakasserier som faktiskt sker.

Kan bli ännu bättre
Micael Ekdahl jobbar som jämställdhetsutvecklare på F17 och han säger att de ständigt jobbar med de här frågorna.

– Jag tycker att vi kan bli ännu bättre. Men om jag jämför med övriga försvarsmakten så tycker jag vi är mycket bra.

För att bli ännu bättre på jämställdhet tror han det behövs fler kvinnor. Men det är inte hela lösningen.

– Vi måste också ha ett jämställdhetsklimat som är bra och det får man genom att man hela tiden jobbar i förebyggande syfte. Det här är ingenting man gör en gång utan man måste kontinuerligt abeta med det, säger han.

Johanna Spogardh
Johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".