Foto:Landsinget Blekinge
Blekinge

Hyrläkare allt dyrare

Kostnaderna för hyrläkare inom psykiatrivården i Blekinge har tredubblats på ett år. Trots att psykiatrin måste genomföra miljonbesparingar nästa år så går det inte att minska på antalet hyrläkare.

Tvärtom tvingas landstinget gå med på olika krav som hyrläkarna sätter upp för att jobba i Blekinge och som ökar kostnaderna ännu mer.

Fram till och med september månad förra året kostade hyrläkarna inom psykiatrin cirka fyra miljoner kronor. Under samma period i år har kostnaderna nästan tredubblats till 11 miljoner kronor.

Förbjud hyrläkare
– Jag tycker egentligen man borde ta ett mer nationellt grepp härvid och i stort sett förbjuda hyrläkeri, säger Tina Möller som är förvaltningschef inom psykiatrin.

En hyrläkare kostar landstinget ungefär dubbelt så mycket som en tillsvidare anställd läkare med lång erfarenhet. Det rör sig om arvoden på cirka 50 000 kronor i veckan för hyrläkarna.

Fast anställda slutade
En av orsakerna till att psykiatrin drabbats av så höga kostnader är att flera fast anställda läkare slutat. När ett akut behov uppstod förra året tvingades psykiatriförvaltningen anlita hyrläkare.

Hyrläkarna kan i nuvarande situation ställa krav som kostar landstinget stora belopp.

Enligt Tina Möller är ett vanligt krav att jour ska ingå i den tillfälliga anställningen. Jourerna är välbetalda och hyrläkare hymlar inte om att det är jourerna som klirrar skönt i deras kassor.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".