Blekinge

Privat vård är lösningen

Att psykiatrins kostnader för hyrläkare i Blekinge tredubblats är landstingets eget fel, det anser läkaren Bengt Sunnerstam som är vd på hyrläkarföretaget Otima Care.

Eftersom att landstinget tecknar avtal med förmedlingar som erbjuder läkare till väldigt låga priser men sen inte hittar läkare som vill arbeta till det priset tvingas landstinget hitta nödlösningar och anlita läkare till mycket högre priser.

– De har till exempel inte tittat så mycket på kvaliteten utan bara på priset och då får vi konkurrera med pris, säger läkaren Bengt Sunnerstam som är vd på företaget Otima Care som hyr ut läkare i bland annat Blekinge.

Säljer sin fritid
Läkarna säljer sin fritid så dyrt som möjligt. I stort sätt samtliga läkare som hyr ut sina tjänster är anställda inom något landsting.

Det lukrativa extraknäcket - som hyrläkare - sköter de på sin lediga tid. För en veckas jobb kostar en hyrläkare runt 50 000 kronor, varav en del går till förmedlingen.

Bengt Sunnerstam menar att det är fullt förståeligt att läkarna vill ha bra betalt.

– Läkarna är ju offer i ett system som de inte tycker om, säger han.

Beror på systemfel
Landstingets problem med saftiga hyrläkarkostnader beror på ett systemfel, hävdar Bengt Sunnerstam.

Han medger visserligen att det utbildas för få läkare i Sverige idag, men anser att det inte hade hjälpt landstingen även om fler utbildats.

– Det är landstingens system som skapar det här behovet av inhyrda läkare. Jag tror att man i stället skulle ha små privata kliniker ägda av läkarna som arbetar på klinikerna. Då skulle man få ett helt annat intresse för att stanna kvar för då skulle man arbeta för sig själv, säger Bengt Sunnerstam.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".