Foto: Mia Boström/SR Blekinge.
Blekinge

Ingen rusning för vaccin

Det blev ingen rusning när vaccineringen mot svininfluensa för riskgrupperna påbörjades i Blekinge i morse.

Enligt Bengt Pettersson som är verksamhetschef på Tullgårdens vårdcentral i Karlskrona kom det betydligt färre patienter än han trott.

– Vi hade räknat med betydligt mer folk, det brukar det vara så i vanliga fall när vi har sådana här vanliga vaccineringar, säger Bengt Pettersson.

Flera orsaker
Varför så få valt att vaccinera sig än så länge tror Bengt Pettersson kan ha flera orsaker.

– En del kanske är rädda för biverkningar och liknande som det kanske ha stått mycket om i tidningarna. Sen har det ju inte riktigt blivit någon epidemi ännu så folk kanske tror att det inte blir mer än så här, säger han.

I provisoriska lokaler vid tullgårdens vårdcentral fanns idag sjukvårdspersonal för att ta emot och vaccinera personer ur riskgrupperna mot svininfluensa. Men när Sveriges Radio Blekinge var där idag på morgonen var det bara en enda patient på plats.

Få biverkningar
För de allra flesta räcker det med en dos vaccin för ett effektivt skydd, det är bara de som har allvarliga lever eller njursjukdomar och gravida som ska ha två. Och enligt Bengt Pettersson är det små biverkningar man riskerar efter vaccineringen.

– Ont i armen där du fått sprutan och har du otur kan du få feber och influensasymptom. Men det brukar försvinna inom 24 timmar, säger Bengt Pettersson.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".