Karlskrona

Kritik mot Rödebyfilm

SVT:s dramadokumentär om Rödebydramat får nu kritik från flera håll.

Brodern till mannen som sköt tycker att det är för tidigt att visa en dramatisering av händelsen och enligt honom har filmen har rivit upp mycket känslor i familjen.

– Jag tycker i och för sig att den speglar händelsen ganska väl. Men den river upp mycket känslor igen och det kan kännas lite onödigt att visa filmen så här tätt inpå händelsen, säger han.

Såg någon i familjen filmen?

– Min bror har valt att inte se filmen men den ena dottern såg filmen och hon blev väl mest bestört över alla känslor som den rev upp, säger brodern till pappan i familjen.

Starka känslor i Rödeby
Filmen visade hur familjen som under lång tid trakasserats av ungdomar och hur de åkte upp med sina mopeder till familjens gård. En händelse som slutade med att pappan i familjen sköt ihjäl en av ungdomarna och skottskadade en annan. Bland Rödebyborna var känslorna om filmen starka så här dagen efter den sänts. Kerstin Johansson valde att inte ens se dramatiseringen.

– Därför att jag har läst så mycket om det och nu tycker jag att det räcker, säger hon.

Skulle ge förståelse
Enligt Nils Hansson som är projektledaren för produktionen ville de att filmen skulle ge mer förståelse för händelsen i Rödeby men han har också förståelse för de reaktioner filmen fått.

– Jag kan förstå att Rödebyborna vill att vi ska dra ett sträck över den här tråkiga historien. Men sammantaget tycker vi att det finns goda skäl att ta upp det här igen trots att det uppenbarligen river upp gamla sår, säger Nils Hansson.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".