Ehrensvärdska är en av fyra gymnasieskolor. Foto:Daniel Kjellander SR Blekinge
karlskrona

Fyra gymnasier blir två

Karlskronas fyra gymnasieskolor kan i framtiden komma att bantas till två. 

Kommunalrådet K-G Svenson (M) vill undersöka möjligheten att slå samman gymnasieskolorna för att spara pengar.

Enligt K-G Svensson handlar det inte om att ta bort någon undervisning utan målet är istället att spara på ledning och administration.

Ett blev fyra
Det var inte så många år sedan som Karlskrona bara hade ett enda stort gymnasium. Då var åsikten att det var en allt för stor koloss som gjorde att eleven snudd på försvann i jättens organisation.

Resultatet blev fyra mindre gymnasieskolor, men nu vill K-G Svenson alltså undersöka vad en sammanslagning till två gymnasieenheter skulle innebära.

Pengar ska omfördelas
Karlskronas gymnasieskolor brottas sedan en lång tid med dålig ekonomi och tanken nu är att spara pengar på ledning och istället flytta över de sparade kronorna på undervisningen.

Sveriges Radio Blekinge har talat både med rektorer och med förvaltningschefen Göran Palmér, men i nuläget vill ingen vare sig applådera eller bua.

I vilket fall är planen att det ska gå undan. KG Svenson vill ha svar på sina funderingar redan till starten av nästa läsår 2010.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".