Mia Johnsson berättar om problematiken kring det kvinnojouren kallar "importerade fruar". Bild:Henrik Olsson, SR Blekinge.
Blekinge

Mörkertal vid misshandel

Mörkertalet är stort när det gäller kvinnor som kommer hit från Asien eller Östeuropa och utnyttjas, misshandlas och hotas av sina män.

Mia Johnsson på kvinnojouren i Karlskrona träffar en del av de här kvinnorna och hon ger den här bilden av hur de har det.

– Kvinnan är utsatta för våld ifrån mannen. Det är en man som vill ha makt och kontroll över henne. Han låter henne inte umgås med andra, säger Mia Johnsson.

Mörkertal
Kvinnojourerna i länet möter ett 20-tal kvinnor i den här situationen varje år, men Mia Johnsson säger att att det finns ett mörkertal.

– Det är inte alla som kan eller vågar be om hjälp, säger hon.

Kvinnojourerna ser ett mönster där mannen gör slut innan det har gått två år och kvinnan kan få permanent uppehållstillstånd. Istället hotas hon av utvisning och har svårt att få jobb och bostad, eftersom hon har varit ekonomiskt beroende av mannen.

Bör kunna varna
Mia Johnsson tycker att lagen borde ändras så att Migrationsverket kan varna en kvinna om mannen är dömd för till exempel kvinnomisshandel.

– Vi har vissa män som hämtat en ny kvinna när han har tröttnat. Det är synd att Migrationsverket inte får ge den typen av upplysningar, säger hon.  

Men Mia Johnsson tycker samtidigt att det är viktigt att understryka att det trots allt är få fall det handlar om.

– De flesta relationer fungerar bra, säger hon.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".