Total isolering från grupptryck genom mobiltelefon och internet ska hjälpa ungdomar som är på väg att hamna snett. Foto: Annika af Klercker/Scanpix.
KARLSKRONA

Familjehem på nytt sätt

Karlskrona kommun presenterar nu ett nytt sätt att hjälpa ungdomar på glid.

Tillfälligt familjehem och isolering från grupptryck ska hjälpa ungdomar som är på väg att hamna snett att reda upp sin situation.

– Det handlar inte om att det ska bli en ny familj för den unge utan att man ska lyftas ur sitt sammanhang och få stöd av andra vuxna, säger Ann-Sofi Olsson som är chef för råd- och stödverksamheten i Karlskrona.

Utan mobil och Internet
Under ett år kommer Karlskrona kommun nu på prov att arbeta med tillfälliga familjehem.

En i familjen ska vara hemma på heltid. Tillsammans med ett behandlingsteam ska de hjälpa den unge med att stoppa ett destruktivt beteende där han eller hon kanske testar droger eller inte fungerar i skolan.

– Vi kommer att arbeta med att bryta kontakt med kompisar och begränsa umgänget genom att den unge inte ska ha mobil eller Internet. Han eller hon ska kunna reflektera över sin livssituation utan att påverkas av grupptryck, säger Ann-Sofi Olsson.

Lugna ner det kring den unge
Det nya är att ungdomarna på det här sättet i ett tillfälligt familjehem ska få hjälp att arbeta med sin naturliga miljö.

Ann-Sofie Olsson hoppas att det här ska ge bättre resultat än när ungdomar placerats på institution och glappet till den egna vardagen blivit stort.

– Vi ser att ungdomar kan skickas iväg och bryta negativa mönster men sedan när de kommer tillbaka kommunen så står alla gamla kompisar och livssammanhang och väntar och så är man tillbaka på ruta ett igen, säger Ann-Sofi Olsson.

Hon säger att kommunen nu hoppas att man på det här sättet ska kunna arbeta med sammanhanget kring den unge på hemmaplan och få till förändringar som håller.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".