Kvinnojouren har fått fem miljoner till en kampanj mot bland annat nätprostitution. Foto:Anna Törnkvist, SR Blekinge.
BLEKINGE

Unga ska lära om prostitution på nätet

Ungdomar och myndighetspersoner i Blekinge ska få utbildning om trafficking och försäljning av sexuella tjänster via nätet.
Det är kvinnojourerna i Karlskrona och Karlshamn som ska hålla i utbildningen.

Mia Johnsson på kvinnojouren i Karlskrona säger att en av de viktiga delarna i utbildningen handlar om att åka ut på skolorna och påverka ungdomars sätt att tänka.

– Vi vill framför allt ändra attityden att prostitution är okej. Vi vill belysa för ungdomar att prostitution kan förekomma på många olika sätt, säger hon.

Strippa inte okej
En annan fråga man vill få ungdomar att ta ställning till är om det är okej att ta av sig kläderna och visa upp sin kropp på Internet.

– Många gånger tror jag inte att de förstår allvaret i det när de lägger ut sig på nätet lätt klädda. Man förstår inte vad det kan få för följder när det sprids.

De två senaste åren har kvinnojouren i Karlskrona samarbetat med länderna kring Östersjön i ett EU-projekt om trafficking och prostitution. Det är efter att ha varit med i det sammanhanget som man nu tillsammans med kvinnojouren i Karlshamn får en halv miljon kronor från Länsstyrelsen i Stockholm till den här kampanjen som drar igång nästa år.

Beredskap
Det blir inte enbart ungdomar kvinnojourens kampanj vänder sig till. Det finns kunskapsluckor att fylla hos många bland de myndighetspersoner i länet som kommer i kontakt med trafficking och nätprostitution, säger Mia Johnsson.

– Vi ska inte komma på hur ett trafficikingoffer kan hjälpas först när vi möter personen, utan det måste finnas en handlingsplan. 

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".