U 137

Ny bok om U137

Nästa vecka är det 28 år sedan den sovjetiska ubåten U137 gick på grund utanför Karlskrona och i samband med det ges en ny bok ut om händelsen.

"Inifrån U137" heter den och det är den sovjetiska politiska officern Vasilij Besedin som skrivit om sina upplevelser ombord på ubåten under tiden som den låg på grund vid Gåsefjärden.

Före detta kommendören Karl Andersson även kallad "Ubåts-Kalle" var med under de dramatiska dagarna och han är tveksam till om det som skrivs i boken är helt sant.

Hans uppfattning
– Det var som han uppfattade situationen, om det sen finns någon större verklighetsanknytning i det vet man ju inte. Han hade så klart sin särskilda uppfattning kringa allt som hände på ubåten men det behöver inte vara knutet till vad som verkligen avsågs ske eller vad som egentligen hände.

Före detta kommendören Björn Hamilton var också med under de dagar då U 137 låg i Karlskrona skärgård. Han har läst den nya boken och tycker det är intressant att få veta lite mer om hur ryssarna hanterade sina ubåtar på den tiden.

Håller igång intresset
– Det finns en del intressanta delar i boken och jag tycker det är bra att den trycks så att alla kan läsa. Det håller också uppe intresset för U 137, men jag tror aldrig att det kommer avta i Karlskrona, säger han.

Han säger att de inledande kapitlen är de mest intressanta. Där beskrivs hur ryssarna hanterade ubåtarna, hur de gjorde när de snorklade till exempel. Enligt Björn Hamilton skilde det sig en hel del från hur de hanterade de svenska ubåtarna.

– Det är ett intressant dokument från den tiden. Det finns all anledning att titta på det men att man inte enbart ska utgå från den boken.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".