Blekinge

Förenklingar farliga

Antje Jackelén, biskop i Lunds stift, tycker att Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkessons sätt att vrida på sanningen är farlig.

Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson har fått skarp kritik från flera håll om att de påståenden han gör i en debattartikel, som publicerats i Aftonbladet, saknar grund.

I artikeln framför han sin åsikt om att muslimerna är Sveriges största utländska hot sedan andra världskriget.

Och det är inte första gången som Sverigedemokraterna gör felaktiga påståenden. 

Redan för tre år sedan påstod Jimmie Åkesson i Sveriges Radio Blekinges program Frekvens att hundra procent av alla gruppvåldtäkter i Sverige utfördes av invandrade män, vilket inte är sant.

I söndagens debattartikel påstår han denna gång att muslimska män ska vara överrepresenterade som förövare vid våldtäkter i Sverige, vilket Brottsförebyggande rådet, som Jimmie Åkesson hänvisat statistiken till, säger inte heller är sant.

Men Jimmie Åkesson själv ser inget problem med att hans uttalanden inte är sanna.

– Jag sa någonting som möjligtvis kunde vara diskutabelt. Vilket hängde ihop med att jag inte hade något papper framför mig vid det tiillfället, säger Jimmie Åkesson.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".