Metall har enligt sina egna beräkningar lyckats rädda jobben för 12000 medlemmar genom krisavtalet. Foto: Jakob Rickardsson/ SR Blekinge
olofström

Krisavtalen har räddat många jobb i Olofström

Trots att krisavtalet mellan Metall i Olofström och Volvo har räddat jobb vill inte facket se några fler sådana uppgörelser, det säger Metallklubbens ordförande Miroslav Milurovic.

Det var i mars som man kom överens om att införa så kallade stoppdagar, dagar då de anställda skulle få stanna hemma med bara delar av lönen.

I praktiken innebar det en lönesänkning. Men då hade man inget val, säger Miroslav Milurovic på Metall vid Volvo i Olofström.

Totalt har 12000 medlemmar inom fackförbundet Metall fått behålla jobben tack vare krisuppgörelsen, enligt fackförbundets egna beräkningar.

Sänkt lön
I avtalet ingick så kallade stoppdagar, dagar då man stänger ner produktionen och de anställda går hem med 15 procents lägre lön. I snitt har det blivit åtta sådana här dagar per medlem på fabriken i Olofström.

Men när lönen för metallarna ska förhandlas igen är det stopp för fler krisuppgörelser, menar facket. För trots att krisavtalet har räddat jobb så är inte facket intresserade av fler uppgörelser av den här typen.

Istället vill man att det ska synas i lönekuvertet att man under 2009 höll nere lönerna.

– Vi kommer att begära kompensation för det vi har tappat. Finns möjligheten att ta ut lön kommer vi självklart att göra det, säger Miroslav Milurovic klubbordförande på Metall vid Olofströmsfabriken.

Sluppit säga upp
Från Volvos sida är man också nöjda med avtalet. När ekonomin vänder så har man kvar kunnigt folk i företaget istället för att ha sagt upp dem.

Men Christina Hansén personalchef på Volvo i Olofström menar att det inte finns utrymme för att kompensera för lägre lön.

Jakob Rickardsson
jakob.rickardsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".